Velkommen til vårt lille puslespill! I en hektisk hverdag er det mange brikker som skal på plass så ukeplanen går opp - og forbausende nok gjør den ofte det!

tirsdag 11. desember 2012

Den store pepperkakedagen

Et gjøremål i desember er viktigere enn noe annet i Puslespillfamilien, og da spesielt for 1.betjenten. Vi kunne nok vært foruten det meste i jula, kastet alle tradisjoner og julegleder ut døra, med unntak av en; pepperkaker.
Dette er en bakebegivenhet som ikke akkurat er kjapt gjort i denne familien, så i hverdagspuslespillet vårt er det jo en bragd bare å klare å finne nok ledig - sammenehngende - tid til å skape disse kunstneriske søte kakene. I helga åpenbarte det seg imidlertid ei ledig luke, midt imellom 1 julebord, 2 turnoppvisninger og 4 ishockeykamper (med dertil 1 times kjøring hver vei til hver kamp...).


Noen familier baker visstnok i vei, pynter, lagrer i kakebokser og spiser litt nå og da. Og deler. Slik er det ikke her. For her har alle hver sin deig, broderlig fordelt, alle stikker ut hver sine kaker, steker på navnede brett (det må for guds skyld ikke bli rot mellom brettene!), avkjøles på hver sine rister, pyntes av bakeren og eieren selv og puttes i egne navnede kakebokser. Og til slutt spises av en selv. Det er strengt vakthold over boksene.

Husfruen selv er egentlig ikke så opptatt av det, bortsett fra at hun vil ha perfekt utstikkede og tynne pepperkaker - og uten pynt på. Det er jo ikke noe godt med pynt på peperkaker! (Pynten kan man heller spise uten kake under...) Men hun blir nedstemt i familien og må derfor ha sin egen boks med kaker.
Men etterhvert som familien har vokst, har hun gitt seg med mer og mer av selve bakingen, og heller fått jobben som stekeansvarlig. Det er en stor og særdeles viktig jobb, tro meg på det!

1.betjenten klager, tradisjonen tro, på at han ikke får nok pepperkaker. "Ser du, jeg har mindre enn ungene. Noen har svindlet meg for et brett pepperkaker. Vi skulle hatt en kilo deig til. Husk det til neste år."


Siden 2-åringen ikke liker pepperkaker (bare ustekt deig), og heller ikke lagde så mange, og husfruen gav opp sin baking i stekestresset, ble det en god porsjon deig til overs. Denne måtte deles mellom de tre gjenværende gribbene. Og gjett om det ble rettferdig da gitt! Husfruen måtte finne frem kjøkkenvekta og dele opp nøyaktig likt - 547 gram ekstra på hver. Ekstra altså - det sier litt om mengdene...

Mens noen pynter pepperkakene sine, snikspiser andre av pynten...

Altfor lite julegaver anskaffet i et ellers ganske kaotisk hus til tross, nå kan jula bare komme!
...for noen av oss i hvert fall...
...andre trenger å ha litt mer på plass først...1 kommentar:

Maichen sa...

Herlig Hilde!!

Her har det blitt en tradisjon å kjøpe pepperkakedeig på Ikea, som ikke blir gjort noe med
-i år heller..

Men neste år!!!
Neste år har jeg virkelig trua på!!

Håper dere har hatt en deilig julefeiring, en spennende og godt nnytt år ønskes dere :)